In Blogs

Met verbazing volg ik de afgelopen week het nieuws. Het begon met een artikel in het Algemeen Dagblad over de dure inhuurkrachten bij de overheid. In 2018 werd 1,4 miljard euro hieraan uitgegeven. Het leeuwendeel aan ICT-personeel.

De moeilijkheid van het vinden van ICT’ers is tegenwoordig een trending topic. Iedereen vist in dezelfde vijver: ervaren IT’ers zijn ontzettend populair. En het zijn er te weinig. Op het eerste oog zou je zeggen dat het geen wonder is dat bedrijven, instellingen en overheidsorganen hun toevlucht nemen tot tijdelijke externe inhuur. Ook al is het duur.

Anders kijken naar talent

Ik zie dat toch anders. Wellicht komt dat omdat ik mijn hele carrière bij Calco heb gewerkt. Anders denken is mij daardoor met de paplepel ingegoten. Ik heb geschiedenis gestudeerd en na mijn afstuderen zocht ik naarstig naar een baan. Midden in een economische crisis ben je als geschiedkundige gek genoeg niet per se mateloos populair op de arbeidsmarkt. Tot ik op Calco stuitte.

Een bedrijf dat al sinds 2004 anders kijkt naar talent. En van nog-niet IT’ers, IT’ers maakt. Calco geeft niet om je studierichting (als het maar op HBO of WO niveau is), maar kijkt naar je potentie, vaardigheden en talenten. Beschik je over de juiste mix, dan scholen zij je in een tijdsbestek van twee jaar om tot IT’er. En zo geschiedde; ik werd een Calco MasterClass Professional! Een beslissing waar ik geen moment spijt van heb gehad.

Duurzame oplossing

Tijdens mijn jaren bij Calco, waar ik inmiddels ben opgeklommen tot Commercieel Directeur, heb ik gezien wat het anders kijken naar talent kan opleveren. Zo heb ik al 2.000 gymleraren, psychologen, juristen of andere nog-niet IT’ers zien opbloeien in een IT richting die zij nooit voor mogelijk hadden gehouden. Daarnaast hebben zij met hun positieve mindset tal van innovaties binnen de IT afdelingen van onze opdrachtgevers gebracht. En vanwege de intrinsieke motivatie is hun groeicurve enorm; na twee maanden een interne opleiding te hebben gevolgd, gaan zij twee jaar aan de slag bij een opdrachtgever, waar zij daarna in tot 97% van gevallen blijven. Een mooie oplossing voor de opdrachtgever; de kennis blijft aan boord, langdurige externe inhuur met hoog verloop wordt voorkomen en IT-afdelingen krijgen een injectie van jong talent met een frisse blik.

Vooral in deze tijd van krapte op de ICT-markt, een duurzame strategie voor bedrijven of overheidsorganen. En voor de overheid een potentiële oplossing om de enorme uitgaven die zij vorig jaar heeft gemaakt, terug te dringen.

Diversiteit

Woensdag las ik een nieuwsbericht waaruit bleek dat Nederland een plek is gezakt op de ranglijst van 27 EU-landen op het gebied van digitalisering. Geen grote teruggang, want we staan gelukkig nog steeds in de top 3. Wat mij vooral opviel in het bericht was de zin ‘Wel is het aantal vrouwelijke ICT-specialisten iets toegenomen, ook al blijft het relatief laag.’ Het aantal vrouwen in de IT blijft inderdaad flink achter. Nog geen 10% van de ICT’ers in Nederland is vrouw. Ook daar brengen we bij Calco verandering in. Bij Calco doen we het met 35% een stuk beter, maar we blijven streven naar een gelijke verdeling. Vrouwen brengen vaak net iets anders mee in de IT. En juist die diversiteit maakt het mogelijk te groeien en te blijven innoveren.

Kortom

Na al die jaren ben ik er echt van overtuigd: anders kijken naar talent maakt succesvoller en zorgt voor innovatie en groei. Niet het diploma, maar de talenten moeten leidend zijn bij het aannemen van nieuw personeel. Dit is waar ik voor sta en waarover ik op dagelijkse basis organisaties adviseer.

Met de juiste training en begeleiding bieden wij zowel opdrachtgevers als trainees een duurzame oplossing. Om zo de krapte in de ICT-markt op te lossen.

Anders denken en veranderen is noodzakelijk, anders houden we het probleem in stand. Want zeg nou zelf; als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg!

Rianne Kool

Recent Posts

Start typing and press Enter to search