Geschreven door Kaya - Kaya is in oktober 2015 begonnen in de Calco MasterClass. Ze heeft Communication and Multimedia Design gestudeerd en is als Developer ingezet geweest bij de ING. Inmiddels heeft Kaya de overstap gemaakt naar de ING. De tijd vliegt! Nog maar drie maanden tot mijn tweejarige Calco MasterClass er alweer op zit. Of anders gezegd; ik ben al één jaar en negen maanden werkzaam in de IT. En er nog lang niet op uitgekeken. Een goed moment dus om mijn ervaringen te delen over de overstap van designer naar developer. Hoe kun je het beste een programmeertaal leren? Sluit je je op in de bibliotheek, kijk je heel YouTube uit of begin je gewoon iets te bouwen? Hieronder drie manieren die mij hebben geholpen een echte developer te worden.
Nr. 1: Doen, doen, doen!
Er is geen betere manier om te leren en te ontdekken wat je het beste ligt, dan door aan de slag te gaan. Er zijn veel gave sites om te leren coderen, bijvoorbeeld codecademy.com en codingame.com. Je kunt zelf kiezen op welke level je wilt starten, welke taal je wilt leren en wat je einddoel is.
Nog leuker is het, als je over een gezonde dosis doorzettingsvermogen beschikt, om zelf iets te bedenken om te maken. Bouw een website over je kat of maak je huis interactief met een Arduino of Raspberry Pi. Niet zo creatief aangelegd? Het hele internet staat vol met toffe projecten!
Nr. 2: Iets met papier en inkt
Ja echt, letters gedrukt op papier kunnen ook super interessant zijn. Koop een leuk tech magazine of leen old school een boek bij de bieb. Voor wie dat echt te twintigste eeuw vindt, het lezen van een e-book of blogs volstaat ook. Ik vind een boek een fijne toevoeging om beter te begrijpen waarom iets op een bepaalde manier werkt. Tip: de ‘Head First’ boeken leggen programmeertalen op een hele grappige en duidelijke manier uit.
Nr. 3: Have fun
Maar het belangrijkste is eigenlijk: zoek een manier van leren die bij je past en waar je plezier uit haalt. Een code-maatje kan hierbij helpen; je leert van elkaar, hebt hulp en blijft gemotiveerd om uitdagingen aan te gaan. En tot slot, one step at a time! Houd het leuk door niet meteen het hele huis te willen automatiseren. Veel plezier in de oneindige speelwereld van de IT!