Homepage Blogs Belangrijke soft skills in de IT en Finance

Belangrijke soft skills in de IT en Finance

Bij Calco dompelen we trainees in twee maanden tijd onder in de wereld van de IT, dan wel finance. In die twee maanden leren ze het IT/finance-landschap goed kennen, al staan ze uiteraard pas aan het begin van hun leertraject in de IT/finance. Na deze twee maanden zetten we ze echter al met vertrouwen in bij (veelal top tweehonderd) opdrachtgevers. Waar komt dit vertrouwen vandaan als een trainee in feite pas twee maanden IT/finance-ervaring op zak heeft? Naast het feit dat we trainees zorgvuldig selecteren, maken we een match tussen trainee en opdrachtgever die voor een groot deel gericht is op de cultuur van de opdrachtgever en de soft skills van de trainee. Omdat we ervan overtuigd zijn dat iemand vanaf dag één al het verschil kan maken met diens soft skills.

Zijn die soft skills dan echt zo belangrijk?

Hierop kunnen we niet anders dan volmondig JA zeggen. Natúúrlijk is het belangrijk dat je analytisch sterk bent en dat je je de vakinhoudelijke kennis als een speer eigen weet te maken. Maar alleen daarmee kom je er niet. Zo laat steeds meer onderzoek zien dat medewerkers met een hoge emotionele intelligentie (EQ) aanzienlijk beter presteren dan mensen met een laag EQ. Bij EQ gaat het onder andere over je luistervaardigheden, goed kunnen omgaan met kritiek en openstaan voor veranderingen. Soft skills dus. Je ziet dan ook dat veel organisaties de soft skills van de kandidaat steeds zwaarder meewegen in hun selectieproces. En bij Calco zijn deze soft skills dus extra belangrijk.

Welke soft skills dan?

Per rol en functie verschilt het uiteraard welke soft skills de nadruk krijgen. Wel zijn er een aantal soft skills aan te wijzen waarvan wij weten dat ze belangrijk zijn als je aan de slag gaat als IT/finance talent bij een van onze opdrachtgevers.

- Goede communicatie: bij goed communiceren gaat het niet alleen om jezelf goed kunnen verwoorden, maar vooral ook om goed kunnen luisteren. Hierdoor pik jij moeiteloos de essentie uit iemands verhaal en kan je de ander goed laten zien dat je hem/haar begrijpt. Aannames doen? Dat komt in jouw woordenboek niet voor. Door goede vragen te stellen, begrijp je de bigger picture en kan je gericht aan het werk.

- Leergierigheid: fout gemaakt? No biggie. Soms even pijnlijk, maar hier leer je van. Leergierige mensen zorgen ervoor dat ze zichzelf continu ontwikkelen. Ze halen lessen uit tegenslagen, stellen veel vragen en staan open voor feedback. Dit helpt je om als IT/finance trainee snel up & running te zijn in je nieuwe werkveld.

- Proactiviteit: wachten tot jij een kans krijgt? Nope! Een proactief persoon kijkt vooruit, om zelf kansen te pakken of te creëren en om problemen voor te zijn. Iemand die proactief is gaat vanuit zichzelf aan de slag en neemt de volle verantwoordelijkheid over diens leven en werk. Wil jij je ontwikkelen in een bepaalde richting? Dan kom jij bij je manager met een ontwikkelvoorstel. Gaan bepaalde taken je minder goed af? Jij besluit hier proactief over te communiceren en betrekt de juiste personen, zodat je op dit vlak kan leren.

Soft skills in de praktijk

We hebben bij Calco al veel trainees voorbij zien komen die binnen no time een rol van betekenis spelen in hun team, ondanks het feit dat ze de meeste hard skills nog moeten leren. Ze zijn dus van toegevoegde waarde door hun – daar heb je ‘m weer – soft skills.

Bijvoorbeeld een trainee die in een mum van tijd het gezicht van zijn team was geworden. Door zijn goede communicatieve vaardigheden en toegankelijkheid, wist hij snel contact te maken met veel verschillende mensen uit de organisatie. Hierdoor wisten mensen buiten zijn team hem snel te vinden en werd hij het meeste benaderd wanneer er iets geregeld moest worden.

Dus: aan de bak met je soft skills

Het leuke van soft skills is dat je deze je hele leven nog verder kan blijven ontwikkelen. Hoewel IQ boven een bepaalde leeftijd moeilijk is om nog verder te verhogen, blijven je soft skills goed kneedbaar. En het mooie is: bij Calco krijg je naast inhoudelijke trainingen over finance en IT ook soft skill trainingen. Score!

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!