• Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond
  • Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond

Hoe ik koos voor IT in mijn loopbaan

Jeroen Sluiter
3 minuten

Daar stond ik dan. Afgestuurd met een diploma Geluidstechniek op zak om vervolgens in de Retail en Sales te belanden om mezelf daarna te laten omscholen tot IT-er. Als je me dat had verteld toen ik begon met mijn opleiding had ik je waarschijnlijk niet geloofd. Hoe is dat dan gebeurd? Dat zal ik je vertellen.

Ik weet niet wat ik wil

Toen ik wat jonger was wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik wilde. Na twee geflopte opleidingen heb ik gekozen voor de opleiding Geluidstechniek. Ik ben al vanaf mijn tiende bezig met muziek maken en dit leek me een goede keuze. Drie jaar later had ik mijn diploma op zak. En nu? Al snel kwam ik erachter dat een goede baan binnen de geluidsbranche vinden een enorme opgave was. Ik wilde wel al gaan werken en aangezien ik binnen mijn studiegebied geen succes had, moest ik hier een andere keuze in gaan maken.

Wil je verkoper worden?

Ik kreeg een tip van mijn ouders: “(meubelwinkel) heeft een open sollicitatiedag, is dat niks voor je?”. Dat leek me wel wat en een gesprek later kreeg ik te horen dat ze me graag wilde hebben als verkoper. Na ongeveer twee jaar ben ik verhuisd, wat ervoor zorgde dat mijn reistijd niet 20 minuten, maar anderhalf uur was. Dat werd me net even wat te veel; tijd voor een andere baan dus! Ik ben terechtgekomen bij een andere meubelwinkel, voornamelijk als tussentijdse functie op zoek naar wat nieuws.

Wel goed in, niet mijn droombaan

“En nu wordt het tijd voor een carrière”, dacht ik bij mezelf. Maar wat dan? Eigenlijk wist ik het nog steeds niet zo goed. Op jacht dan maar. De ene na de andere vacature viel af. Te ver weg, te weinig salaris, te hoog opleidingsniveau, ga zo maar door. Nadat ik een aantal vacaturesites had uitgespeeld kwam ik op een vacature voor Edelmetaal verkoper/inkoper. Wat een kans! Goed salaris, auto van de zaak, noem maar op. Twee gesprekken verder en ik was aangenomen. Na ongeveer anderhalf jaar merkte ik dat de vele uren die ik maakte niet goed waren voor mijn mentale gezondheid. Tevens was ik er best goed in, maar vond ik het niet heel leuk. Na een burn-out merkte ik dat het tijd was voor verandering.

Wat vind ik nou leuk?

De geluidstechniek viel af, daar was ik al achter. Wat ik echter ook heel interessant vind, is werken met computers. Ik ben er mee opgegroeid en had hier en daar wat programmeerlesjes gekregen van een vriend. Nadat ik wat ben gaan rondvragen kwam ik erachter dat de IT me steeds meer begon aan te spreken. Er was alleen één obstakel. Ik had geen diploma in de IT. Ik kreeg het advies om eerst zelf een portfolio op te bouwen. En hoewel dat een goed idee is, wilde ik wat sneller aan de slag. Ik had al eens van IT traineeships gehoord maar tot nu toe nog weinig mee gedaan. Na kort zoeken kwam ik er eigenlijk al snel achter dat het IT traineeship van Calco de beste optie voor me zou zijn. Relatief dichtbij en een vrolijke sfeer! De Crash Course bevestigde mijn vermoeden (ik vind IT daadwerkelijk leuk), en inmiddels ben ik op inzet bij een verzekeringsbedrijf als Junior Software Tester. Een super uitdagende en leuke functie waar ik heel veel mag leren en uitproberen.