• Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond
  • Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond

"Hoe ga ik hier ooit mijn weg in vinden?"

Koen van Hensbergen IT trainee

Het was best spannend om de switch naar IT te maken; je weet niet precies waar je terechtkomt en hoe je dagen eruit gaan zien. In de opleidingsperiode bij Calco zit je met mensen in hetzelfde schuitje, maar als je op inzet gaat, begint het echt: de sprong in het diepe! Ik kwam in het SQL Database Administrator team bij Van Lanschot Kempen terwijl ik nog maar net mijn SQL Foundation certificaat had gehaald bij Calco. In het begin zie je al die schermen voor je en vraag je je af: “hoe ga ik hier ooit mijn weg in vinden?”. Gelukkig verdween dit gevoel snel, want een paar maanden later kon ik autonoom werken en droeg ik al de verantwoordelijkheid voor verschillende zaken. Het kan dus heel snel gaan!

Learning on-the-job

De beste manier om iets te leren is om het te doen en die kans kreeg ik vanaf het begin. Dagelijks zat ik met mijn technisch begeleider binnen het team om wegwijs te worden in de IT omgeving. Samen gingen we incidenten oplossen, van kleine tot grote. Daarnaast kon (en kan) ik altijd terecht met vragen bij mijn collega’s.

Door werkzaamheden uit te voeren, leer je sneller hoe iets werkt. Ook zien collega’s op deze manier het beste of jij het snapt, of waar je mogelijk nog hulp bij kunt gebruiken. Zo krijg jij steeds meer verantwoordelijkheden en neem je werk uit handen van collega's.

Inmiddels ben ik al wel eens ‘s ochtends mijn bed uitgebeld in verband met een storing met de dataverwerking. Dat was best spannend omdat die dataverwerking essentieel was voor het functioneren van een bank kritische applicatie. En ja, ondanks dat ik een goede nachtrust waardeer, ben ik er trots op dat het team mij met dergelijke incidenten vertrouwd terwijl ik begin oktober 2020 nog bijna niets over databases wist 😉.

Verder groeien

Mijn werk is gelukkig niet alleen het oplossen van incidenten, ik houd mij ook bezig met lange termijn projecten. Zo ben ik bijvoorbeeld ook betrokken bij de test die de bank gaat doen om te bewijzen aan De Nederlandsche Bank dat we onze dagelijkse zaken zowel in ons primaire als in ons secundaire datacenter kunnen draaien. Dit is niet alleen technisch complex, maar vereist ook veel coördinatie met verschillende teams. Een belangrijk deel van het werk is dan ook communicatie, waar mijn Bedrijfskundige achtergrond wel van pas komt. Ook hierin blijkt: als je laat zien dat je het kan, krijg je de vrijheid dit uit te voeren. Het vertrouwen wat ik krijg is heel fijn en het geeft veel perspectief voor wat er nog komen gaat. Eén ding is zeker: tijdens mijn inzet bij Van Landschot Kempen blijf ik mijzelf ontwikkelen.

Ben jijzelf benieuwd wat je kunt bereiken binnen de IT, maar vind je het nog een beetje spannend? Vraag me gerust! Je kan mij makkelijk bereiken via Linkedin.