• Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond
  • Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond

"Hoe mijn startgroep mijn vriendengroep werd"

Tom Woudstra IT trainee

Ik wist al een poos dat het tijd was voor een carrière switch. Ik had het nog ontzettend naar m’n zin op mijn werk, maar had ook al een tijdje het gevoel dat ik stil stond in m’n ontwikkeling. Ik werkte er inmiddels ruim 8 jaar en in die tijd waren m’n collega’s en zelfs m’n baas als een soort tweede familie gaan voelen. Het was comfortabel en veilig en omdat het zo’n fijne omgeving was ben ik misschien net iets te lang blijven hangen. Maar ik voelde dat ik nu echt klaar was voor de volgende stap. Tijd om afscheid te nemen van het veilige en mezelf in het diepe te gooien, niet wetende wat ik ervoor terug zou krijgen.

De allereerste dag

Op m’n eerste dag bij Calco was ik enorm gespannen door alle onzekerheden die bij zo’n eerste dag horen, zoals: hoe zullen m’n nieuwe collega’s zijn en wat zou hun achtergrond zijn? Dat nerveuze was er wel snel vanaf, want die eerste dag staat heel erg in het teken van elkaar goed leren kennen. Al snel kwam ik erachter dat iedereen een hele andere achtergrond heeft; sommigen hadden er al een carrière opzitten en waren opzoek naar iets anders, andere kwamen net van de universiteit of het hbo maar wilde toch een andere richting op. Er was wel één ding dat we allemaal gemeen hadden: iedereen start aan een carrière in een nieuw vakgebied. Dat schept een band.

Een hechte band

De twee weken durende Crash Course is een intensieve periode waarin je veel leert en veel wordt uitgedaagd. Het is fijn om dan in de pauze-momenten even met je collega’s te praten over hoe je alles hebt ervaren, wat je leuk vond of waar je misschien wel even onzeker van werd. Iedereen van je groep gaat door hetzelfde proces en daarom kan je goed bij elkaar terecht. Doordat je de Crash Course met elkaar doorloopt, bouw je in korte tijd een hechte band met elkaar op. Deze band blijft bij veel groepen nog lang na de Crash Course bestaan.

Zelfde ervaringen, andere bedrijven

Ik ben inmiddels een aantal maanden verder en al een tijdje op inzet, maar heb nog vrij veel contact met collega’s uit mijn startgroep. Zo is er elke maand de terugkomborrel bij Calco, waar iedereen die op inzet is uitgenodigd wordt om mee te borrelen op vrijdagmiddag. Samen proberen we hier zo vaak mogelijk naartoe te gaan. Het is heel leuk om te horen waar iedereen terecht is gekomen, wat er allemaal goed gaat, maar ook waar ze tegenaan lopen. Tijdens die gesprekken merk ik ook vaak dat we tegen dezelfde leuke en minder leuke dingen aanlopen, ondanks de compleet andere bedrijven of functies waarin we geplaatst zijn. We zijn tenslotte nog steeds allemaal starters in een nieuwe branche, waarin we onze weg nog moeten vinden. Het is daarom vaak makkelijker praten met collega’s die hetzelfde proces hebben meegemaakt en die de situaties herkennen waar je mee zit.

Vriendengroep

In die eerste periode bouw je een netwerk van mensen op die in hetzelfde schuitje zitten. Op werkvlak erg fijn, maar ook privé leuk: ik heb er echt een groep nieuwe vrienden bij. Zo gingen wij al in de eerste maand bowlen en eten met z’n allen. Deze week heb ik nog een avond padel op de planning staan met wat collega’s van Calco en gaan we later deze maand naar een theatervoorstelling waar een collega in speelt. De hechte startgroep heeft voor mij de switch veel gemakkelijker gemaakt en ervoor gezorgd dat ik met meer zelfvertrouwen aan een nieuwe carrière heb kunnen beginnen!