Weblog
Weblog

Calco draagt bij aan wereldrecord programmeren

14 okt. 2016
Naar overzicht

Vandaag is het zover: 10.000 kinderen, verspreid over 500 scholen, leren tegelijkertijd programmeren. Met dit wereldrecord trapt Stichting Codeuur de zogenaamde ‘Codeweek’ af, een EU-initiatief dat bedoeld is om kinderen kennis te laten maken met de wereld van code. IT-detacheerder Calco speelt ook een rol in dit leuke en leerzame initiatief voor kinderen en levert twintig vrijwilligers die tijdens de recordpoging een les programmeren verzorgen.

Als IT-detacheerder, gespecialiseerd in het opleiden van medewerkers, weet Calco hoe belangrijk vaardigheden zijn in de digitale wereld. “De arbeidsmarkt van de toekomst vraagt om vaardigheden als probleemoplossend vermogen, logisch en creatief denken, samenwerken én om technische skills. Een initiatief als Codeweek bereidt kinderen voor op een toekomst waarin IT steeds belangrijker wordt. Daar dragen wij graag een steentje aan bij.”, aldus Kelly Grooteman, directeur Calco.

Volgens Grooteman is het belangrijk dat kinderen al op vroege leeftijd kennis maken met de IT-wereld. “Je kunt er haast niet omheen: code is bijna overal en dat zal alleen maar toenemen in de loop der jaren. Door kinderen al op de basisschool kennis te laten maken met programmeren, stimuleer je creatief denken, samenwerken en laat je hen zien welke invloed programmeren heeft op de dingen om hen heen. Daar heb je uiteindelijk in ieder beroep wat aan. En wat wij vooral belangrijk vinden, is dat kinderen ervaren hoe leuk het is om te programmeren en wat ze daar allemaal mee kunnen doen.”

Geen toekomst zonder code

Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa is er een groot tekort aan IT-professionals. Er wordt verwacht dat dit tekort in 2020 oploopt tot 900.000 IT’ers. Volgens de IT-detacheerder is het dan ook van groot belang dat de instroom van IT-professionals in heel Europa toeneemt. Het bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen moeten samen na gaan denken hoe ze dit tekort aan IT’ers op kunnen lossen. “We hebben nog een lange weg te gaan, maar met initiatieven als Codeweek wordt er zeker al een stap in de goede richting gezet.”