Weblog
Weblog

COBOL, dat is toch ouderwets?!

06 mei 2015
Naar overzicht

Na het stopzetten van een groot project bij mijn opdrachtgever had ik opeens, samen met velen anderen geen functie meer. Gedurende 9 maanden was ik ingezet als Siebel-ontwikkelaar, en opeens stond ik weer voor de keuze; waar wil ik heen.

Vanuit de opdrachtgever kwamen er al snel geluiden dat er ruimte zou zijn in het COBOL-team, en daarbij net zo snel alle vooroordelen; het is ouderwets, je kijkt alleen maar naar zwarte schermen, zit tussen de grijze mannen, en COBOL zal binnen een paar jaar zijn uitgestorven.

Onder het motto, eerst zien dan geloven heb ik bij o.a. het COBOL-team een meeloopdag aangevraagd, en kreeg ik via Calco al snel genoeg materiaal om me in te lezen.
Iets meer dan een maand later mag ik mezelf nu officieel COBOL-ontwikkelaar noemen. Ontzettend blij met m’n keuze zal ik proberen te vertellen hoe ik mijn eerste weken heb ervaren, en hoe ik nu terug kijk op die vooroordelen.

Ouderwets

Ik kan me heel goed voorstellen dat COBOL als ouderwets word gezien. Het boek van Ebbinkhuijsen dat elke Cobolaar hier heeft gelezen (in de wandelgangen ook wel ‘de Bijbel’ genoemd) is gebaseerd op COBOL 1985. Juist, toen was ik nog niet eens geboren…. Toch heeft COBOL daarna niet stil gestaan, en is het ook in COBOL mogelijk om Object georiënteerd te programmeren. De gedachtegang (het ‘puzzelen’ ) van het ontwikkelen is daarbij ontzettend vergelijkbaar met bijvoorbeeld Java en de syntax is vrij makkelijk te begrijpen omdat deze is gebaseerd op Engelse woorden. Als je even door die schermen heen kijkt is er dus helemaal niet zo veel verschil, en doe ik datgene dat ik leuk vind: ontwikkelen!

Zwarte schermen

Ik moet toegeven, na 9 maanden met Siebel gewerkt te hebben schrok ook ik even van de schermen. In plaats van klikken en slepen met je muis, gebruik je meer functietoetsen, en de schermen zijn inderdaad zwart. Oké, wel met een paar kleurtjes, maar veel meer is het ook niet. COBOL wordt dan ook zeker niet als grafisch gezien. Maar na eventjes te hebben geoefend, ben je zo omgeschakeld naar het ‘door enteren’ met de Ctrl-toets, en in plaats van 8 keer klikken typ je slechts 10.3.1 en doe je precies hetzelfde. Conclusie: COBOL is wennen, maar in veel gevallen een stuk sneller! Of zoals een teamgenoot zou zeggen: ‘Hoezo niet grafisch? Je ziet het toch op een scherm!’…

Grijze mannen

Het is algemeen bekend dat de IT een echte mannenwereld is. Ondanks dat dit langzaam verandert, is COBOL geen uitzondering op die regel. Persoonlijk vind ik dit erg prettig werken, waarschijnlijk omdat ik zelf nogal resultaatgericht ben. Wel ligt de gemiddelde leeftijd van een Cobolaar wat hoger dan in andere teams. Of zoals een nieuwe collega ons verwelkomde ‘Eindelijk verjonging tussen de dino’s!’. Nou is dit allemaal wat overdreven, maar schuilt er wel een kern van waarheid in waar je je bewust van moet zijn. Echter heb ik niets te klagen, want er zijn samen met mij een aantal ‘jonge’ collega’s vanuit het vorige project overgestapt naar COBOL. Wat het voor mij nog bijzonderder maakt is dat ik samen met een andere (26 jarige!) collega een heel nieuw driejarig opleidingstraject in ga bij onze opdrachtgever. Net zo nieuw voor ons als voor de opdrachtgever, dus een geweldige uitdaging met heel mooie opleidingskansen!

Bovendien zit er enorm veel kennis bij de vele senior Cobolaars, en willen ze die kennis dolgraag delen. Ik ben in een warm bad terecht gekomen met vele “papa’s en mama’s”, die het ontzettend leuk vinden dat een paar ‘broekies’ interesse tonen in datgene dat zij zo leuk vinden.

COBOL sterft uit

Mijn eerste associatie met COBOL was het systeem dat werd vervangen door state of the art Oracle-producten, en dus nog hooguit een paar jaar mee zou gaan. Ondertussen weet ik gelukkig wel beter. Ditzelfde werd tien jaar geleden ook al geroepen, zo niet al langer. Onlangs maakte mijn opdrachtgever bekend dat de oude systemen de focus krijgen de komende vijf tot tien jaar, en hierin veel wordt geïnvesteerd om de systemen te verbeteren. Men zal blijven roepen dat COBOL wordt vervangen, maar dan moet er eerst een goed alternatief worden geboden, dat net zo snel werkt. Je zit nou eenmaal direct op het mainframe te werken, wat vele voordelen biedt. De komende jaren maak ik me dan ook zeker geen zorgen. In combinatie met het feit dat er redelijk veel Cobolaars de komende jaren met pensioen gaan, biedt dit mij de kans om me in enkele jaren onmisbaar te maken voor een organisatie.

Kortom, ik heb mijn plekje gevonden en kijk ontzettend uit naar de komende maanden/jaren. Wil je meer weten over mijn ervaringen binnen deze functie, of met Calco? Schroom dan niet om contact op te nemen!