Weblog
Weblog

Ziekteverzuim Calco zit ver onder Nederlands gemiddelde

05 aug. 2016
Naar overzicht

IT-detacheerder Calco zit met een ziekteverzuimpercentage van 0.8% ver onder het Nederlands gemiddelde. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die het management eerder deze week bekend maakte. Volgens het bedrijf zijn de lage cijfers te danken aan het actieve en preventieve verzuimbeleid dat zij sinds een aantal jaar hanteert.

Volgens HR Manager Niamh Akkermans zijn er drie factoren die het verzuimbeleid van Calco tot een succes maken: de (vroegtijdige) signalering van symptomen, het bespreekbaar maken van ziekte en de zogenaamde TZ-uitkering (terugdringing ziekteverzuim) die het bedrijf hanteert. “In 2008 hadden we nog een verzuimpercentage van 6,5% op jaarbasis en een ziektefrequentie van 2, wat betekent dat onze medewerkers gemiddeld twee keer per jaar ziek waren. We beseften ons dat het tijd was om te veranderen. Niet alleen vanwege onze cijfers, maar ook omdat er in Nederland een stijging te zien was in het aantal (jonge) medewerkers met burn-out klachten. Door ziek zijn bespreekbaar te maken binnen het bedrijf en door onze fieldmanagers te trainen in het herkennen van o.a. stress en burn-out klachten, hebben we grote stappen gemaakt.”

De afgelopen jaren merkt het bedrijf dat het verzuimpercentage redelijk stabiel blijft en schommelt rond de 1%. Uit de cijfers van het afgelopen halfjaar blijkt zelfs dat het ziekteverzuimpercentage in 2016 0.8% is en dat de ziekte-frequentie afgenomen is tot 0.6. “We hechten veel waarde aan de gezondheid van onze medewerkers en willen hen daarin ondersteunen waar we kunnen. Het lage ziekteverzuimpercentage en de lage ziekte-frequentie zijn voor ons een teken dat we goed bezig zijn”, aldus Niamh Akkermans.

​Toename ziekteverzuim Nederland

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het bedrijf het goed doet ten opzichte van andere Nederlandse bedrijven. Waar het ziekteverzuim in Nederland over het eerste kwartaal van 2016 een stijging laat ziet, blijft het percentage bij Calco stabiel en ondergaat het zelfs een lichte daling. Daarbij laat het bedrijf de rest van de ICT-sector, dat een gemiddeld verzuimpercentage heeft van 3.3%, ver achter zich.