Homepage Blogs Hoe stel je een cv op?

Hoe stel je een cv op?

Mark
|
3 minuten

Solliciteren; het blijft lastig... Want waar begin je als je klaar bent met studeren? Wij willen je hier natuurlijk mee helpen! Voor ons is het een dagelijkse bezigheid om sollicitatiebrieven en cv’s te bekijken én te beoordelen. Omdat we ons kunnen voorstellen dat het maken van een start lastig is, willen we beginnen met stap één: het opstellen van een cv.

Hoewel de basis van NAW-gegevens, werkervaring, opleiding en skills door het overgrote merendeel wordt toegepast, zit er behoorlijk veel verschil in de duidelijkheid en volledigheid van informatie. Wat kan je dus doen om nog beter onder de aandacht te komen? Lees onze tips & tricks en wie weet spreken wij elkaar binnenkort!


Verzamel zo veel mogelijk informatie


Eén standaard cv bestaat niet. Als jouw cv direct opgestuurd kan worden naar alle werkgevers in Nederland, heb je waarschijnlijk geen hele hoge succesratio. Wat kun je dan wel doen? Lees allereerst de vacature door en noteer de belangrijkste vaardigheden en functie-eisen, die op jou van toepassing zijn. Kijk daarnaast niet alleen naar de vacaturetekst, maar verzamel ook andere informatie zoals de bedrijfssfeer en de partners.

Belangrijke elementen


Zorg ervoor dat je cv maximaal twee pagina’s bevat en alle cruciale informatie benoemt op pagina 1. Welke informatie is dat? Om te beginnen je NAW-gegevens en een goede foto. Waarom? Zo krijgen we meteen een beter beeld van je. Bij deze gegevens kun je ook een verwijzing maken naar je LinkedIn profiel.

Andere belangrijke gegevens zijn natuurlijk je opleiding en werkervaring. Zorg voor geen gaten in je cv; een wereldreis van een jaar of enkel je P gehaald bij je eerste studie? Laat dit zien, want anders denken wij dat je een jaar niks hebt gedaan. Als starter is het verstandig om te beginnen met je opleiding. Benoem je studie, minor & scriptie onderwerp als dit relevant is, en vergeet vooral de jaartallen en het wel of niet behalen van je diploma niet. Mocht je al enkele jaren relevante werkervaring hebben, is dit natuurlijk een meer onderscheidende factor. Benoem ook de jaartallen, het bedrijf en voeg een korte omschrijving toe.

De twee laatste onderdelen van je cv zijn je hobby’s & nevenactiviteiten en je skills & vaardigheden. Vooral dit laatste is enorm belangrijk en hier kan de match gemaakt worden! Benoem je certificaten, talen, cursussen en geleerde tools of programma’s. Wees vooral eerlijk over je level van expertise. Let wel op dat je niet te veel eigenschappen aan jezelf toedicht. Iemand die zichzelf tien verschillende soft skills toedicht en hierin ‘uitblinkt’ slaat de plank mis. Want waar ligt nu echt jouw kracht? Tip: vraag je vrienden en familie, collega’s of medestudenten om jou in drie woorden te omschrijven.

Personaliseer je cv


Een vaste structuur helpt een recruiter enorm om effectief je cv te beoordelen. Vergeet echter niet dat dit het belangrijkste document is om een beeld te vormen van jou als persoon. Probeer dan ook je cv zo persoonlijk mogelijk te maken. Hoe doe je dat? Je kan een korte samenvatting van jezelf schrijven of spelen met kleur. Daarnaast kan je een rustig cv maken als je meer introvert bent of juist een uitbundig cv opstellen als jij extravert bent.

What's next?


Een cv is niet compleet zonder een begeleidende brief. Kun je niet wachten op een blog over je sollicitatiebrief? Neem dan contact op met de recruiters van Calco voor een mondelinge samenvatting en stel dan vooral meteen je vragen met betrekking tot het traineeship!

Bekijk onze vacatures

Naast onze traineeships in IT en Finance, bieden wij verschillende vacatures aan op ons hoofdkantoor. Denk aan een toffe rol binnen het Salesteam of bij Recruitment, Marketing, Onderwijs, Finance of ondersteunende functies. Benieuwd naar de topvacatures? Check ze hieronder!