• Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond
  • Binnen no time aan de slag bij top 200 opdrachtgevers
  • Enthousiaste collega’s
  • Bevrijd je talent in IT
  • Sta op, pak je kans, ga hard!
  • Ook zonder relevante studieachtergrond

"Waarom ook mijn studie bij IT past"

Lotte Kraaijeveld IT trainee

Vroeger op school werd informatica gegeven op een hele stoffige manier. Je leerde bijvoorbeeld (wat voelt als) random dingen over nulletjes en eentjes. Eerlijk is eerlijk, toen ik net op de middelbare school zat was de IT natuurlijk een stuk minder ontwikkeld en stoffiger als vandaag de dag. Mobiel bankieren had net zijn intrede gemaakt, maar ouderwets bankieren was voor veel mensen nog steeds de orde van de dag.

Nu, bijna 15 jaar later, zorg ik er dagelijks bij de Rabobank voor dat onze klanten direct geld kunnen overboeken naar de meeste banken binnen Nederland, maar ook hebben we dit zelfs mogelijk gemaakt van en naar Europese banken. Waar ik op mijn 16e nog via een telefoonhokje mijn vriendje vanuit mijn vakantie in Frankrijk belde, maak ik nu binnen 10 seconden geld over naar de camping waar het telefoonhokje nu verleden tijd is.

Vakkenpakket

Maar als je mij 15 jaar geleden had gezegd dat ik nu in de IT zou werken, had ik je plompverloren uitgelachen. Ondanks dat ik van jongs af aan al een technische aanleg had, viel ICT niet onder een van de onderwerpen waar ik vrolijk van werd. Ik koos voor een NT/NG profiel. Enerzijds omdat ik beter was in de technische vakken en vakken als geschiedenis en aardrijkskunde mijn totaal niet interesseerden. Anderzijds was de keuze gebaseerd op de vrijheid die ik met dit profiel zou hebben als het aankwam op mijn studiekeuze, want wie weet nou wat hij/zij wil studeren op 18-jarige leeftijd? Ook koos ik het vak Management & Organisatie in mijn vakkenpakket. Ik vond dit een leuk vak met een fijne docent.

Tegen het einde van mijn middelbareschooltijd wist ik alsnog niet veel. Er waren aspecten van scheikunde en wiskunde die ik leuk vond, maar een studie in deze vakken volgen? No way. Management en Organisatie vond ik misschien in de grote lijnen wel een van de leukste vakken. Ook organiseerde ik graag dingen. Dus een baan met een organiserende rol leek mij een goed pad om in te slaan. Daarom koos ik voor International Business Administration.

Studiekeuze

Als ik nu terugkijk naar mijn studententijd, valt mij op dat veel van de vakken die ik het leukste vond, de vakken met een technisch aspect waren zoals “Enterprise Systems and Business Intelligence” en “Technology Development & Production Management”. Ik koos ook nog eens voor een specialisatie in Business Information Management. Maar zal ik eerlijk met je zijn? Wat deze vakken precies inhielden en wat ik hier specifiek heb geleerd kan ik mij echt niet herinneren.

Achteraf zie ik nu dat mijn interesse in de IT op dat moment al diep in mij aanwezig was, maar mijn focus naar buiten anders lag. Ik wilde namelijk internationaal georiënteerd opgeleid worden en een organisatorische rol vervullen.

Mijn studiekennis toepassen in mijn IT rol

Ik ben nu sinds een jaar werkzaam in de wereld van de IT. Inmiddels heb ik mij gerealiseerd waarom ik, met mijn studieachtergrond, goed pas in dit vakgebied.

Binnen mijn studie Bedrijfskunde heb ik veel geleerd over stakeholder management en dit pas ik nu direct toe in mijn huidige functie als Business Analyst. Het enige verschil is dat ik nu in een andere omgeving werk dan ik had verwacht.

Hoezo niet internationaal georiënteerd?

Ook het internationaal aspect waarover ik in mijn studies heb geleerd gebruik ik dagelijks in de praktijk. In mijn team werken meerdere internationale collega’s, ik schakel met banken verspreid over Europa en met de externe partijen die ook buiten Nederland zijn gestationeerd.

Alle kennis die ik heb opgedaan over het communiceren tussen nationaliteiten komt op mijn pad. Zo blijf ik mij verbeteren in de relaties met mijn stakeholders.

Zo zie je maar; bij de switch naar IT denk je een hele andere wereld in te duiken, maar uiteindelijk blijkt dat “the bigger picture” een veel overlap heeft met de kennis die ik al in bezit had.